Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem ananasowy z waniliowym aromatem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas w puszce 2 puszki
mascarpone 250 g
masło 200 g
budyń waniliowy 2 op.
żółtko jajek 4-5 szt.
cukier waniliowy 2 op.
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem ananasowy z waniliowym aromatem

Otworzyć obie puszki ananasa i wylać na sitko zachowując zalewę.
Kompot ananasowy wlać do dzbanka z miarką i dodać tyle miąższu ananasa, aby otrzymać pół litra.
Odlać 1/3 szkl. soku, a resztę przelać do blendera i zmiksować na jednolity płyn.
Zagotować przecier ananasowy i dosłodzić, a w odlanym soku rozpuścić proszek budyniowy.
Wlać na wrzący płyn i mieszać aż do zgęstnienia.
Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Masło pozostawić w cieple, aby zmiękło.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masło.
Kiedy powstanie gładka puszysta masa - powoli dodawać zimny budyń ananasowy i stale miksować.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem schłodzić.
Można do niego wmieszać drobno pokrojone plastry ananasa lub ciasto/ciastka wypełnić kremem i obłożyć pozostałym ananasem.

Używać jako kremu do ciasta parzonego (ptyśki, japonki, eklerki), do przełożenia ciasta biszkoptowego (np. tortu) albo jako samodzielnego deseru podawanego w pucharkach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 01.02.2013 09:53
super krem
EWI 17.10.2012 08:33
fajny
Betka 17.10.2012 08:07
pyszności;)
artur7 17.10.2012 05:52
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak