Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAŁATKA SZPINAKOWA Z BURACZKAMI MOZZARELLĄ I SEZAMEM

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 4 sztuki
mozzarella 100 gram
szpinak świeży 200 gram
sezam do smaku
ocet balsamiczny 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA SZPINAKOWA Z BURACZKAMI MOZZARELLĄ I SEZAMEM

Z podanych składników, najlepiej w słoiczku (najłatwiej wymieszać) robimy dresing.
Liście szpinaku myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, odcinamy twarde ogonki, przekładamy do większej miski, polewamy połową dresingu (pamiętajcie, że sos najpierw musi się przegryźć), mieszamy.
Tak przygotowany szpinak rozkładamy na talerzach.
Ugotowane buraczki (czas gotowania zależy od wielkości, w osolonej wodzie), pokrojone w ósemki lub szesnastki rozkładamy na liściach szpinaku. Mozzarellę dzielimy na mniejsze kawałki (nie kroimy jej tylko rwiemy palcami), obsypiemy nimi sałatkę (między buraczkami).
Całość skrapiamy resztą sosu, obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i sezamem.
Można podawać z bagietką, tostami, lub bez dodatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 17.10.2012 11:29
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak