Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowy chleb ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 7 szklanka
otręby 1 szklanka
drożdże 1 opakowanie
sól 2 lyzeczka
woda letnia 4 szklanka
cukier 2 lyzeczka
śliwki węgierki 5-10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowy chleb ze śliwkami

Drożdże mieszamy z cukrem w kilku łyżkach wody. W oddzielnej misce mieszamy mąkę orkiszowa, sól, otręby, słonecznik i zalewamy 4 szklankami letniej wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy drożdże i mieszamy. Ciasto rozprowadzamy łyżką po natłuszczonych i posypanych otrębami blaszkach (w moim wypadku foremka swiateczna choinki). Wciskamy śliwki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 28.04.2013 07:59
Świetny domowy chlebek :)
rjustysia 16.01.2013 10:51
bardzo ładnie się prezentuje, z pewnością smakuje równie dobrze :)
ALAGOR 26.10.2012 16:13
drozdze w kostce ;)
Renata22 20.10.2012 23:40
intrygujący przepis ;) drożdże sypkie czy w kawałku?
Krakowianka 18.10.2012 08:21
uwielbiam domowe chleby!!! pyszności
adelajda 18.10.2012 07:37
czasami piekę chleb ale ze śliwkami jadłam tylko kupny ! musze wypróbować !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak