Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
brzoskwinie 1 kg
dynia 2 szkl. utarta
gruszki 1 kg
wanilia 1 laska
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 1-2 szkl.
cytryna 2 duże
żel-fix 3:1 2-3 op.
nektar marchewkowy 3 szkl.
banan 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym

Kroki postępowania

1
Cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.

Jabłka i gruszki obrać, pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne.
Wrzucić do szerokiego rondla, skropić sokiem z cytryn, podlać wodą, dodać cynamon i goździki, nakryć i rozgotować.
Krok 1 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto
2
Do musu jabłkowo-gruszkowego dołożyć wanilię pokrojoną w mniejsze kawałki oraz zamrożone banany i brzoskwinie.
Nakryć i dusić na małym płomieniu, aż owoce rozmrożą się i zupełnie rozgotują.
Mieszać co jakiś czas.
Krok 2 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto
3
Do musu owocowego dodać utartą dynię i skórkę startą z obu cytryn.
Dosypać cukier i wymieszać dokładnie.
Dusić do czasu, aż nadmiar płynu odparuje, a calość zgęstnieje.
Krok 3 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto
4
Na końcu wlać nektar marchewkowy, dosypać żel-fixy i dokładnie wymieszać.
Dusić 5 minut a następnie gorącym dżemem napełnić słoiki, aż po brzeg, zakręcić i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!
Krok 4 - Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.03.2015 21:36
sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców z zamrażarki :)
jolanta53 06.11.2012 15:35
Pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak