Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z mrożonymi owocami i nektarem marchewkowym
Kroki postępowania
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne.
Wrzucić do szerokiego rondla, skropić sokiem z cytryn, podlać wodą, dodać cynamon i goździki, nakryć i rozgotować.
Nakryć i dusić na małym płomieniu, aż owoce rozmrożą się i zupełnie rozgotują.
Mieszać co jakiś czas.
Dosypać cukier i wymieszać dokładnie.
Dusić do czasu, aż nadmiar płynu odparuje, a calość zgęstnieje.
Dusić 5 minut a następnie gorącym dżemem napełnić słoiki, aż po brzeg, zakręcić i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!