Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab z owocami i śliwowicą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone owoce 40 dag
śliwowica 1 kieliszek
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
schab 1,5 (środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: schab z owocami i śliwowicą

Suszone owoce - morele, figi, żurawina, jabłka, śliwki (mogą być jeszcze inne suszone w zależności od upodobań)skrop śliwowicą aby nasiąkły alkoholem. Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Długim, ostrym nożem wytnij w nim kieszeń. Mięso natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Napęczniałe owoce dokładnie osącz, zachowaj śliwowicę. Część owoców włóż do otworu w mięsie, resztę zachowaj. Na patelni mocno rozgrzej olej. Szybko obsmaż pieczeń ze wszystkich stron. Obsmażony schab, przełóż do brytfanny. Obłóż pozostałymi owocami. Polej śliwowicą. Piecz ok. 1.5 godziny w temperaturze w 190 stopniach. Gotową pieczeń podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi. można dodać do niej też sos z pieczenia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak