Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cebulowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 sztuki
śmietanka 200 ml
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 1/2 szklanki
mąka 1 łyżeczka
zupa cebulowa 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cebulowy

Cebulę obieramy i miksujemy na ciapkę.Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy cebulę około 15 min często mieszając.Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.Śmietanę łączymy z mąką i zupą cebulową tak by nie było grudek.Dodajemy do reszty i zagotowujemy.Jeśli sos jest dla nas za rzadki dodajemy więcej mąki.Doprawiamy według gustu,można również dodać coś zielonego np.koperek lub zieloną pietruszkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.10.2012 07:51
ciekawe jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak