Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARPANA MAŃKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gr.
jaja 5 szt.
mąka 2,5 szklanki
cukier waniliowy 2 op.
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
dżem 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: SZARPANA MAŃKA

PRZYGOTOWANIE: zagniatamy ciasto z całej margaryny 5 żółtek,2,5 szkl. mąki i cukru waniliowego i 1 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i to wszystko dzielimy na 3 części. część 1 musi być większa niż połowa całości a dwie pozostałe mniej więcej równe.Największą częścią wyklejamy formę do pieczenia uprzednio wysmarowana masłem, a drugą miejszą część zagniatamy z kakaem, a trzecią wkładamy do zamrażalnika by stwardniało.
Na to ciasto w foremce dajemy dżem i równo rozsmarowujemy, na dżem trzemy na tarce o grubych oczkach część kakaową i na to kładziemy piane z 5 białek ubitą na sztywno z odrobiną soli i szklanką cukru, a na pianę ścieramy ostatnią część ciasta i całość pieczemy w piekarniku ok 40min. PYCHA

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 19.11.2012 18:51
fajne
Fiffi 09.11.2012 22:16
robię pleśniak podobne z dżemem z czarnych porzeczek, ciacho jest pyszne
TOTEK 29.10.2012 11:45
Musi być smaczne- trzeba wypróbować
uqash24 25.10.2012 19:50
tarte ciasto na tarce wygląda jak poszarpane :)
SmacznaPyza 23.10.2012 17:08
ciekawa jestem skąd taka dziwna nazwa? przecież nic się tutaj nie szarpie...
SmacznaPyza 23.10.2012 17:07
ciekawa jestem skąd taka dziwna nazwa? przecież nic się tutaj nie szarpie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak