Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa - cytrynowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 dużych
cukier puder 200 g
masło 2oo g
olej z pestek winogron 70-80 ml
cytryny 2
proszek do pieczenia mały
mąka tortowa 2 szkl.
kisiel cytrynowy 3 op.
skrobia kukurydziana 2 łyżki
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa - cytrynowa

Masło stopić, przestudzić, dodać jajka i cukier puder - ubijać kilka minut mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
Z cytryn wycisnąć sok i otrzeć skórkę - zmiksować z masą jajeczną i olejem.
Mąkę przesiać z kisielem, skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy jajeczno-cytrynowej i utrzeć na gładko.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy cwibakowej/piernikowej i upiec w temperaturze 165-170*C.
Czas pieczenia zależny jest od wielkości blaszki - zazwyczaj ok. 40-45 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 07.12.2012 14:16
:) palce lizać
Habibi 24.10.2012 08:32
Uwielbiamy takie babki i zazwyczaj znikają u nas zaraz po ostygnięciu :)
ilovebake 23.10.2012 17:20
uwielbiam
ziutula
ziutula 23.10.2012 15:06
i dżemik na babkę...pycha
Piotr-21 23.10.2012 13:58
fajna
Barbara/zuza22_85 23.10.2012 13:42
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak