Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląkie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki duże 4 sztuki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
sól 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląkie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z dodatkiem połowy łyżki soli.
Krok 1 - Kluski śląkie foto
2
Miękkie, ciepłe ziemniaki potłuc tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę.
Krok 2 - Kluski śląkie foto
3
Gdy ziemniaki ostygną podzielić je na cztery równe części, jedną część wyjąć.
Krok 3 - Kluski śląkie foto
4
Lukę po usunięciu 1/4 ziemniaków zapełniamy mąką ziemniaczaną tak aby w całości wypełniła miejsce po ziemniakach.
Krok 4 - Kluski śląkie foto
5
Następnie czwartą część ziemniaków dodajemy do całości i urabiamy ciasto.
Krok 5 - Kluski śląkie foto
6
Z ciasta formujemy płaskie kulki i robimy w nich dziurkę. Kluski wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem połowy łyżki soli. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
Krok 6 - Kluski śląkie foto
7
Ugotowane kluski odcedzić z wody. Smacznego.
Krok 7 - Kluski śląkie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.01.2013 15:43
pyszne
Margo1 06.01.2013 15:43
pyszne
Kuchareczka2 22.11.2012 10:19
uwielbiam
ben-ka 25.10.2012 21:05
Nawet nie wiesz jak się cieszę,że jesz tak jak ja:):):)
pacpaw 23.10.2012 21:06
takie kluski najczęściej jem z piersią kaczki - ten świetny pomysł podsunęła mi ben-ka :o)
ilovebake 23.10.2012 20:40
pyszne
natii3624 23.10.2012 19:59
mmmm...pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak