Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj po grecku a la Kiełba

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z mintaja 5 sztuk
seler 0,8 kg
pietruszka 2
marchewka 4
keczup pikantny 6 łyżek
cebula 2
oliwa do smażenia
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
jajko 1
mąka pszenna do posypania
ocet balsamiczny 40 ml
woda 50 ml
przecier pomidorowy 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj po grecku a la Kiełba

Kroki postępowania

1
Rozmrożone filety kroimy po połowie. Posypujemy solą oraz przyprawą do ryb.
Krok 1 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
2
Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
3
Warzywa obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy starte warzywa. Podlewamy wodą, aby się nie przypaliło i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.
Krok 3 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
4
Przyprawione filety obtaczamy w mące.
Krok 4 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
5
Jajko rozbijamy bez żadnych przypraw. Rybę maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 5 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
6
Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ryba będzie piła tłuszcz także nie żałujmy oliwy). Wracamy do warzyw.
Krok 6 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
7
Gdy będą miękkie dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i dodajemy keczup. Mieszamy ponownie i smażymy dalej bez przykrycia.
Krok 7 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
8
Podlewamy jeszcze octem balsamicznym.
Krok 8 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
9
Mieszamy i trzymamy na ogniu kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Krok 9 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto
10
Usmażone ryby przekładamy farszem warzywnym. Wybornie smakuje na ciepło jak i na zimno prosto z lodówki. Smacznego.
Krok 10 - Mintaj po grecku a la Kiełba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.08.2013 08:12
smaczna ta rybka.
ewelinapac 07.02.2013 20:57
świetny przepis
karolcia_zip 20.11.2012 20:49
muszę spróbować, a ryby kocham
TEtalicha 19.11.2012 20:42
muszę przyznać, ze danie jest bardzo zachęcające, fajnie że KPK:)
IZABELA29 10.11.2012 16:56
dla mnie cudowne danie
kasiaw 23.10.2012 20:39
smaczne i łatwe w przygotowaniu
ilovebake 23.10.2012 20:38
ciekawy
pacpaw 23.10.2012 20:26
przepis wpadł mi w oko na urodzinowej imprezce u kolegi także nie mogłem go pominąć :o)
anemon 23.10.2012 20:23
Intrygująca nazwa zaciekawia, a apetyczna ryba zachęca do skorzystania z Twojego przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak