Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sezamie na porowej kołderce
W tym czasie do rondelka wlać oliwę i dodać ok. 15 g masła. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić pokrojonego pora i smażyć chwilkę, gdy stanie się szklisty dorzucić posiekany ząbek czosnku i smażyć dalej. Po około 5 minutach wlać śmietankę i dusić pora na małym ogniu. Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i około 2 łyżek soku z cytryny. Dusimy aż śmietanka odparuje i sos zgęstnieje. Dodać resztę masła i na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem.
Zamarynowane kawałki łososia obtoczyć w sezamie, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, około 3 minut z każdej strony.
Usmażonego łososia układamy na kołderce z porów i podajemy z ryżem. Smacznego!