Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos Winegret

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 3 łyż.
ocet winny 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos Winegret

Kroki postępowania

1
Oliwę z oliwek wlewam do szklaneczki lub kubka, dodaję ocet winny lub sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Doprawiam sos do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Krok 1 - Sos Winegret foto
2
Wszystko przelewam do słoiczka i dokładnie, energicznie nim potrząsam, tak aby dokładnie połączyły się wszystkie składniki sosu. Do winegret można dodać obrany i zmiażdżony przez praskę ząbek czosnku i/lub łyżeczkę miodu, dzięki czemu otrzymamy inny, nowy smak sosu winegret.
Krok 2 - Sos Winegret foto
3
Gotowym sosem można polewać warzywa tj. sałatę, kapustę pekińską, surówki z młodych warzyw itp. Sos przechowuję w zamkniętym słoiczku w lodówce do kilku dni.
Krok 3 - Sos Winegret foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 01.11.2012 13:01
prosty i smaczny!
V_kuchareczka 01.11.2012 12:15
łatwy i szybki w przygotowaniu. super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak