Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz transylwański

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 80 dkg
kapusta kiszona 80 dkg
cebula 3 szt
słonina 20 dkg
ząbek czosnku 3 szt
śmietana 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
kminek do smaku
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz transylwański

Kroki postępowania

1
Słoninę zmielić i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
Krok 1 - Gulasz transylwański foto
2
Kapustę posiekać i wypłukać.
Krok 2 - Gulasz transylwański foto
3
Dołożyć do cebuli pokrojoną na drobne kawałki łopatkę i zrumienić mięso. Do rondla przełożyć mięso z cebulą, doprawić kminkiem. Dodać około dwóch szklanek wody i dusić przez 40 minut.
Krok 3 - Gulasz transylwański foto
4
Dołożyć do duszonego mięsa kapustę. Przyprawić papryką oraz czosnkiem i posolić. Dolać jeszcze wody aby płyn przykrył kapustę. Dusić razem aż do miękkości kapusty.
Krok 4 - Gulasz transylwański foto
5
Kiedy składniki będą miękkie rozprowadzić śmietanę z mąką i zabielić gulasz. Zagotować.
Smacznego.
Krok 5 - Gulasz transylwański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 09.09.2013 09:56
mniam, smakowity obiadek
gosia56 02.11.2012 19:48
napewno pycha.
Anna169Hosz 02.11.2012 18:24
Owszem smaczne i trochę inne niż nasze polskie smaki:)
Mysiunia 02.11.2012 18:09
musi pysznie smakować
ilka_86 02.11.2012 13:15
ciekawa potrawa, nigdy nie jadłam takiej
Poison1988 02.11.2012 12:10
Pyszne papu :)
Patrycja25 02.11.2012 11:47
dobre
ziutula
ziutula 02.11.2012 11:25
dla mnie super jedzonko...
Ola1984 02.11.2012 11:16
Idealne danie na jesienne chłody :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak