Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowa sałatka z truskawkami i fetą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 300 g
oliwki 100 g
sałata 1/2 szt.
szczypior 1 łyż.
feta 270 g
pieprz 1 łyżecz.
mięta 3 łyż.
czosnek 2 ząbki
miód3 3 łyż.
sok z cytryny 3 łyż.
oliwa 8 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowa sałatka z truskawkami i fetą

Kroki postępowania

1
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i przekrawam na połówki. Sałatę myję, osuszam dokładnie, kroję na mniejsze kawałki i układam na półmisku. Na sałacie układam pokrojone truskawki i oliwki, wszystko posypuję posiekanym szczypiorem.
Krok 1 - Miętowa sałatka z truskawkami i fetą foto
2
Fetę kroję w kostkę, obtaczam ser w pieprzu i dwóch łyżkach posiekanej mięty. Układam kawałki miętowej fety na sałatce.
Krok 2 - Miętowa sałatka z truskawkami i fetą foto
3
Sos: Czosnek obieram i przeciskam przez praskę lub drobno siekam. Dokładnie rozcieram zmiażdżony czosnek z odrobiną soli. Dodaję miód i ponownie mieszam. Wlewam sok z cytryny, dodaję sól i pieprz do smaku. Wlewam oliwę, dodaję łyżkę mięty i mieszam całość dokładnie. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
Krok 3 - Miętowa sałatka z truskawkami i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 02.11.2012 17:13
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak