Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
papryka 5-6 szt.
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 szt
musztarda 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
ser żółty 10 dag
pomidor 3 sz
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny 1 szklanka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Czerstwą bułkę zalewamy niedużą ilością wody i odstawiamy, aż wchłonie wodę. Odciskamy wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Bułkę i cebule dodajemy do mięsa, podobnie musztardę, koncentrat pomidorowi i starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aby powstała jednolita masa.

Paprykę myjemy, odcinamy górne jej części (nie wyrzucamy ich!). Pozbywamy się paprykowych pestek. Tak powstałe miseczki z papryki napełniamy mięsem.
Krok 1 - Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym foto
2
Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z pomidorami i rozkładamy równa warstwą na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to ustawiamy napełnione papryki. Obok papryk układamy ich obcięte "czapeczki".
Papryka nadziewana mięsem mielonym w pomidorach
Krok 2 - Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym foto
3
Zalewamy wszystko gorącym bulionem. Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy papryki nakryte "czapeczkami" .
Krok 3 - Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 28.02.2013 21:40
muszę takie papryczki zrobic :)
Mala 05.11.2012 17:12
uwielbiam takie
Katarzyna54 05.11.2012 13:30
mniam
Lemon 05.11.2012 09:56
ekstra
Beata61 05.11.2012 07:16
pyszności :)
Ola1984 04.11.2012 21:57
Uwielbiam paprykę faszerowaną :)
Karolcia12 04.11.2012 21:08
świetne
Mariposas 04.11.2012 20:54
super
Justyna87 04.11.2012 20:36
jakie dobre, a jak pięknie wygląda- apetyt rośnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak