Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mleko 1 szkl
jajko 1 szt
drożdże 1,5 dag
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jabłka 2 szt
sól do smaku
olej do smażenia
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną

Kroki postępowania

1
Żółtko utrzeć z łyżką cukru. Białko ubić na sztywną pianę. Drożdże pokruszyć wymieszać z 1 łyżką cukru, połową mleka. Następnie dodać pozostałe mleko, żółtko, mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, posypać mąką, odłożyć do wyrośnięcia. ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ) Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać obrane i pokrojone jabłka, żurawinę, cukier waniliowy, ubitą pianę z białka, wymieszać.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną foto
2
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone sączyć na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną foto
3
Racuchy przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 05.11.2012 14:09
bardzo dobre
caralajna 31.10.2012 07:22
mniam, lubię takie placuszki
Jastinka 29.10.2012 20:38
super
GOSIA18 29.10.2012 19:13
uwielbiam takie pyszotki
Ola1984 29.10.2012 06:48
Bardzo lubię takie placki :)
monisia1977 29.10.2012 05:38
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak