Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z sosem mięsno-grzybowym /bez zapiekania/

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na lasagne 8 szt
grzyby leśne 500 gram
mięso mielone - mieszane 300 gram
oliwa 4 łyżki
czosnek 1 ząbek
cebula biała 1/2 szt
ser fontina/do fondue/ 200 gram
mleko 100 gram
żółtko jajek 1 szt
masł 80 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan 60 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z sosem mięsno-grzybowym /bez zapiekania/

- Ser pokroić w kostkę , umieścić w rondelku , zalać mlekiem i odłożyć do lodówki.
- Grzyby oczyścić i pokroić.
- Rozgrzać na patelni oliwę, na której podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i smażyć do lekkiego przyrumienienia ok.6 min.
- Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wlać wino i dusić do odparowania płynu.
- Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy ,wrzucić czosnek, delikatnie podsmażyć , dodać grzyby i dusić ok.10-15 min.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać drobniutko posiekaną zieloną pietruszkę /odłożyć do dekoracji kilka ładniejszych plasterków/.
- Podsmażone mięso połączyć z grzybami.
-Podgrzać mleko z serem, dodać masło, gotować na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
- Zdjąć rondelek z ognia, do sosu dodać żółtko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku.
- W dużym rondlu zagotować wodę, posolić, dodać oliwę i gotować stopniowo płaty lasagne /najlepiej w-g zaleceń producenta/.
- Ugotowane płaty wyjmować cedzakiem i wykładać pojedynczo na czystej ściereczce /aby uniknąć sklejenia/
- Przygotować talerze /najlepiej lekko podgrzane/ .
- Na spód każdego wyłożyć ok.1 łyżkę sosu, położyć płat ciasta , rozłożyć sos mięsno-grzybowy, polać sosem /ok.1 łyżka/, posypać startym serem i przykryć drugim płatem.
- Powtarzać czynność z pozostałymi porcjami.
- Wierzch polać pozostałym sosem, udekorować odłożonymi grzybami i zieloną pietruszką.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 30.10.2012 17:45
extra
Ola1984 30.10.2012 06:52
Fajna propozycja obiadowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak