Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem jabłkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
margaryna 25 dag
drożdże 5 dag
jajko 2 szt
białko 1 szt
cukier puder 4 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
dżem jabłkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem jabłkowym

Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 30.10.2012 13:19
pycha
Amellia 30.10.2012 09:10
super
ilovebake 30.10.2012 08:25
uwielbiam rogaliki
kulinarny smak 30.10.2012 07:52
wyszły wybornie
aginaa 30.10.2012 07:52
pyszne
monisia1977 30.10.2012 07:46
dobre
ewka1978 30.10.2012 07:43
pycha
cukiereczek 30.10.2012 07:40
widać że pyszne
iwa643 30.10.2012 06:43
Pyszne kruchutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak