Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 400 gram
grzyby świeże 250 gram
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
pietruszka zielona do dekoracji
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
śmietana 12-procentowa 200 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron tagliatelle z sosem śmietanowo-grzybowym

Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu. Wlać wino , zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować i zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować al dente makaron/ w dużej ilości osolonej wody/. Przecedzony, gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym. Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Posypać obficie zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 01.11.2012 08:14
Bardzo lubię taki makaron.
dwa pokoje z kuchnią 01.11.2012 07:50
lubię takie dania, chociaż nie mogę jeść grzybów, czasem coś skubnę :)
zolzica 31.10.2012 19:32
bardzo ładne zdjęcia i potrawa też na pewno pyszna
parysek10 31.10.2012 18:27
musi smakować obłędnie
Justyna Jussstiii 31.10.2012 18:17
super
SmacznaPyza 31.10.2012 18:00
jakich grzybów konkretnie użyłeś do dania?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak