Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z mielonej wołowiny

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 1/2 kg
żółtko jajek 3 szt.
cebula 1 mała
pomidor 1 duży
sok z cytryny
oliwa
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z mielonej wołowiny

Wołowinę umyć, osuszyć i zmielić jak najdrobniej.
Mięso doprawić solą mosrką, pieprzem białym i ostrą papryką.
Dobrze wyrobić z dodatkiem żółtek i uformować dwa dość grube steki.
Posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny.
Pomidora i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na porcjach wołowiny i wstawić do mikrofalówki.
Ogrzewać 10 minut przy mocy 750-800W.
Przed podaniem ponownie skropić sokiem z cytryny i oliwą.

Można też zapiec na grillu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.04.2013 20:34
Tak dla ścisłości: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stek_(potrawa)
Habibi 12.11.2012 11:29
Ja też lubię wersję z "tatara" - co prawda nie Morliny, bo ostatnio kupiłam i okazuje się, że strasznie włókniste to mięso... Znalazłam za to tatara z mielonej pieczeni - czyściutkie, bez błon i włókien :)
eagle 10.11.2012 23:42
U nas bywa takie mięsko - robimy z gotowego 'tatara' z Morlin.
Habibi 07.11.2012 22:10
Kiedy się dba o linię, to mikrofalówka jest dobrym wyborem - zwłaszcza, kiedy chce się osiągnąć konkretny rezultat. A gust i smak, to pojęcia subiektywne. Kawałek dobrego mięsa również można zmielić... A gotuję to, co nam smakuje...
SmacznaPyza 07.11.2012 20:54
jakoś stek to dla mnie kawałek dobrego mięsa i nie mielonego - no i smażonego czy grillowanego a nie z mikrofali...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak