Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kruszonką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szkl
margaryna 120 gram
żółtko jajek 3 szt
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 16 gram
skórka z cytryny 1 łyżeczka
Nadzienie:
rodzynki 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 6 łyżek
cynamon Prymat do smaku
beza
białko 3 szt
cukier 2/3 szkl
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kruszonką

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodac margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce.
Nadzienie: jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i podgotować, wymieszać z rodzynkami , cukrem i cynamonem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkujemy i dajemy na blachę, na ciasto dajemy nadzienie z jabłek, pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
Beza: ubić białka, stopniowo dodawać cukier. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim pianę z białek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta na grubym tarku. Piec jeszcze około 20 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 09.05.2013 09:36
Moje ulubione ciacho :)
Jastinka 19.11.2012 21:58
świetne
irenka 14.11.2012 22:47
pyszne,lubię
pajbek 08.11.2012 10:04
Zjadłabym taką szarlotkę, pyszna.
Jastinka 07.11.2012 21:46
smaczne
Wiesława1 07.11.2012 20:40
przepyszne
Kasnaj 07.11.2012 20:36
mniam
Betka 07.11.2012 20:24
bardzo lubię jabłeczniki!;)
babajaga1969 07.11.2012 19:44
uwielbiam szarlotki, a kruszonka jest superowa:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak