Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet z piersi kurczaka ze słodką surówką i maślanymi ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg
jajko 3 sztuki
ziemniaki 1,5 kg
masło roślinne 4 łyżki
Kurczak panier do drobiu Prymat 2 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
kapusta biała 40 dag
marchew 5 sztuk
cukier drobny 2 łyżeczki
olej do smażenia
jogurt naturalny 150 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet z piersi kurczaka ze słodką surówką i maślanymi ziemniakami

Pierś z kurczaka kroimy na plastry. Do panierki dodajemy zioła prowansalskie. Jaja roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny. Pierś z kurczaka najpierw moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie nadmiar tłuszczu odsączamy papierem śniadaniowym.
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i płuczemy. Gotujemy je w wodzie dodając łyżkę soli. Odcedzamy, dodajemy masło i przykrywamy by się rozpuściło. Co chwilę je mieszamy.
Kapustę białą myjemy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynówce. Jogurt gęsty mieszamy z cukrem, dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 02.12.2013 07:09
mniam mniam ;)
Henryka2 08.11.2012 19:09
viola09, codziennie?
viola09 08.11.2012 15:46
u mnie w domu nie może zabraknąć kotleta z kurczaka na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak