Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PRZECIER POMIDOROWY Z BAZYLIĄ I SOLĄ MORSKĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
cukier 1 łyżka
woda 100 ml
bazylia 1 pęczek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PRZECIER POMIDOROWY Z BAZYLIĄ I SOLĄ MORSKĄ

Pomidory najlepiej mięsiste z małą ilością soku i bardzo dojrzałe,umyć,wyciąć z nich zdrewniałe części tam gdzie była szypułka i pokroić w ósemki.Włożyć do garnka lub rondla o grubym dnie,dodać ziarna pieprzu,wodę i dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając aż większość soku odparuje a pomidory się rozpadną,czas duszenia jest uzależniony od gatunku pomidorów,może trwać od 1 do 2 godzin.Około 10 minut przed końcem duszenia dodać do pomidorów,umyte i posiekane listki bazyli,cukier i sól morską do smaku.Następnie pomidory przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek i pestek.Przelać gotowy przecier do umytych i wparzonych słoiczków,szczelnie zakęcić.Pasteryzować 10 minut od zagotowania,wystudzić i wynieść w chłodne miejsce.Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 03.02.2014 11:01
Pyszny pomysł :)
Kuchareczka2 17.09.2013 19:30
świetny przepis
Katarzyna59 18.07.2013 07:13
fajny przecier
barbara11561 09.05.2013 12:43
świetny taki swojski przecier:)
Ewelina38 01.05.2013 12:48
wiadomo, że domowy przecier jest najlepszy, a Ty zaproponowałaś go w jeszcze ciekawszym wydaniu, ja bazylię zawsze dodaję do pomidorowej...
Wacław 01.04.2013 17:10
przydatny przepis
ankaryba 01.03.2013 08:20
super przecier!!!
junox 28.02.2013 14:30
nie ma to jak swoje przetwory:)
kate.500 30.01.2013 08:11
pycha
gacopierz23 21.01.2013 17:27
taki przecier najlepszy
olkaaa 20.11.2012 09:01
też taki robię
mirosława4 19.11.2012 20:46
domowy najlepszy
Seba 17.11.2012 14:22
super
Krystyna32 13.11.2012 13:40
extra
Łukasz15 11.11.2012 13:03
Przecier pomidorowy domowy jest najlepszy!
MAR3STA 10.11.2012 19:39
zawsze robię przecier na zimę i na przyszły rok na pewno wypróbuję ten przepis
Ada-Gaba 10.11.2012 07:49
domowy najlepszy
Poison1988 10.11.2012 00:40
zaczynam żałować, że przeciery już porobiłam i to bez bazylii! świetny przepis! :)
cris04 09.11.2012 22:15
..przyda się na zimę!
anemon 09.11.2012 18:05
Ja też lubię mieć podobne zapasy w słoiczkach.
malaczarna23 09.11.2012 17:16
super!
adelajda 09.11.2012 16:53
domowy najlepszy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak