Przepis i sposób przygotowania na: GĘŚ NADZIEWANA OWOCAMI
Śliwki zalać wodą,moczyć 30 minut,osączyć,pociąć w paski,jabłka obrać,pokroić w cząstki,wymieszać ze śliwkami.
Gęś napełnić owocami,zaszyć otwory.
Tuszkę włożyć do brytfanny,polać 1/2 szklanki wody,przykryć.Piec ok.1 i 1/2 godziny w temp 180 stopni.Z powierzchni sosu który się wytworzył zebrać łyżką tłuszcz.
Tuszkę polać kilkoma łyżkami zimnej wody,odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut,gdy skórka gęsi zrumieni się pokroić na porcje i ułożyć na półmisku.
Smietanę wymieszać z mąką wlać do sosu i zagotować,przyprawić solą i pieprzem i polać gęś.