Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa waniliowa karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 gram
woda 1 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 0,5 litr
mąka 1 szklanka
masło 250 gram
tłuszcz do formy
cukier waniliowy 1
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa waniliowa karpatka

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę, zagotowujemy, wsypujemy mąkę i podgrzewamy mieszając. Do ciasta dajemy jajka i proszek. Masę dzielimy na dwie części i wykładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 10 minut w temp. 250 stopni i obniżamy temp. do 200 stopni i pieczemy 10-12 minut. Gotujemy budyń na mleku z cukrem waniliowym. Ostudzony budyń miksujemy z masłem. Karpatkę przekładamy masą i oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 18.12.2012 22:22
karpatka - lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak