Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa tortilla

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 2 szklanka
masło lub margaryna 4 łyżka
sól 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
woda 1,5 szklanka
mięso mielone 300 gram
fasola czerwona z puszki 0,5
kukurydza w puszce 0,5
pomidory krojone z puszki 1
bazylia
pieprz
sól do smaku
olej do smażenia
majonez 4 łyżka
ketchup pikantny 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa tortilla

Ciasto: do miski wsypujemy mąkę (zamiast mąki kukurydzianej można użyć pszennej lub żytniej), sól, czosnek i masło/margaryna. Wyrabiamy ciasto dłonią podlewając wodą aż powstanie gładkie ciasto pierogowe. Ciasto kroimy na 10 kawałków, formujemy z nich kulki i rozwałkowywujemy na cienkie okrągłe placki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony na suchej patelni, odkładamy i przykrywamy folią aluminiową.
Farsz: Mięso smażymy na oleju 10 mionut, dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy aż płyn odparuje, później dodajemy fasolę i kukurydzę oraz doprawiamy ziołami według uznania. Placki nadziewamy farszem i zwijamy tworząc rożki.
Sos: ketchup łączymy z majonezem i podajemy razem z tortillą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak