Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z pieczarek bez kapusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa drobiowa 400 g
pieczarki 500 g
cebula 500 g
ogórki kiszone 4 szt
papryka czerwona 1 szt
groszek 150 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło 3łyżki
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z pieczarek bez kapusty

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, aż będzie szklista. Usmażoną przesypujemy do garnka, a na patelnię na kolejnej łyżce masła podsmażamy pokrojone w półplasterki pieczarki przez ok. 5 minut. Przesypujemy je do garnka z cebulą. Na ostatniej łyżce masła podsmażamy kiełbasę i paprykę pokrojone w kostkę, aż kiełbasa zarumieni się. Przekładamy do garnka i dodajemy jeszcze pokrojone w kostkę i odciśnięte z nadmiaru wody ogórki oraz groszek. Wstawiamy na mały ogień, podlewamy 2 łyżkami wody i dodajemy koncentrat. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy paprykę w proszku. Dusimy wszystko mieszając przez ok. 5-7 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.02.2013 20:59
Rewelacyjny pomysł :)
Joanna46 14.11.2012 17:00
Właściwie nie wiem dlaczego ta potrawa nazywa się bigos. Może dlatego, że jest w niej tak wiele różnych składników. :)
Marta1986 14.11.2012 16:36
pycha
paula99926 14.11.2012 16:28
a ja myślałam, że kapusta to podstawa bigosu :) ciekawy przepis ;)
paula99926 14.11.2012 16:28
a ja myślałam, że kapusta to podstawa bigosu :) ciekawy przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak