Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA na kisielach cytrynowych.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło "Smakowita" 150 gram
cukier puder 250 gram
żółtko jajek 3 sztuki
aromat cytrynowy 1 sztuka
mąka wrocławska 300 gram
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 250 ml
białko 3 sztuki
kisiel cytrynowy 3 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA na kisielach cytrynowych.

Kroki postępowania

1
Tłuszcz ucieramy dodając na przemian cukier puder i po jednym żółtku. Powstałą masę mieszamy z proszkiem kisielowym oraz aromatem. Dodajemy na zmianę mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia z mlekiem lub śmietanką. Ciasto mieszamy do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe ciasto można wg uznania posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. SMACZNEGO !
Krok 1 - BABKA na kisielach cytrynowych. foto
2
Powstałą masę mieszamy z proszkiem kisielowym oraz aromatem. Dodajemy na zmianę mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia z mlekiem lub śmietanką. Ciasto mieszamy do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe ciasto można wg uznania posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. SMACZNEGO !
Krok 2 - BABKA na kisielach cytrynowych. foto
3
Dodajemy na zmianę mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia z mlekiem lub śmietanką. Ciasto mieszamy do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Pieczemy przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe ciasto można wg uznania posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. SMACZNEGO !
Krok 3 - BABKA na kisielach cytrynowych. foto
4
Pieczemy przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotowe ciasto można wg uznania posypać cukrem pudrem lub oblać polewą. SMACZNEGO !
Krok 4 - BABKA na kisielach cytrynowych. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.06.2015 22:59
super baba :)
fotoviderek 28.05.2013 10:35
Super przepis :)
Bernadeta1 23.05.2013 09:25
jadlam taką babkę z dodatkiem kisielu smaczna
Beata23 17.05.2013 09:32
robię podobną, dodaję zamiast mąki budynie
janek64 11.12.2012 13:48
Pani HENRYKO ! Nie muszę odpowiadać, ale tylko powiem - zakalca nie było. jest to tylko cień od flesza. Zresztą Pani chyba wie, że przy zakalcu ciasto nie urośnie a powyższe zdjęcie przeczy Pani tezie.
Ewa6274879 27.11.2012 22:22
fajna babka :)
Magda24 18.11.2012 20:04
super przepis
Agnieszka91 15.11.2012 13:15
muszę wypróbować
Henryka2 15.11.2012 12:59
Mysiunia. chyba niedowidzisz.Zakalec jest wyraźnie widoczny.
Anna169Hosz 15.11.2012 11:42
Wygląda na bardzo smaczną.
wyattearp 15.11.2012 07:26
smaczne
adelajda 15.11.2012 07:16
na pewno smaczna !
KasiaK90 15.11.2012 07:00
świetny przepis,zabieram do siebie
monisia1977 15.11.2012 03:33
wygląda smacznie
caffee_tea 14.11.2012 23:23
dobre przepis
Zdzisław 14.11.2012 22:16
ale urosła ta babka
Mysiunia 14.11.2012 20:22
ja do babek kisielowych dodaję kiśle zwykle w kolorze czerwonym, ale Twoja babka nadzwyczaj pięknie wyrosła i super wygląda:)
-Natka- 14.11.2012 20:07
bardzo fajna babeczka, jeszcze takiej nie jadłam :)
Sylwia56
Sylwia56 14.11.2012 20:02
fajna
Habibi 14.11.2012 19:53
Smaczne i zarazem proste :)
sara1 14.11.2012 19:32
apetycznie wygląda
ewka1978 14.11.2012 18:48
uwielbiam babki i Twojej na pewno spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak