Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki ziemniaczana ze szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki z czubkiem
mąka ziemniaczana 1 łyżka
boczek wędzony 15 dag
mrożony szpinak 20 dag
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki ziemniaczana ze szpinakiem

Ziemniaki obieramy, opłukujemy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy. Kiedy będą już całkiem zimne przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto tak jak na kopytka. Przygotowujemy szpinak: szpinak /wybieramy szpinak liściasty tzn. nie rozdrobniony, nie siekany/ rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wszystko razem podsmażamy. Na koniec wbijamy jedno jajko, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowane ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście rozkładamy zimny szpinak. Ciasto rolujemy i zlepiamy brzegi. Powstałą roladę dokładnie owijamy folią spożywczą i zawiązujemy boki folii. Następnie całą roladę dokładnie zwijamy w folię aluminiową i wkładamy do garnka /może być owalny rondel do mięsa/ z wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 min. Podajemy na zimno z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.11.2012 08:36
fajny pomysł na jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak