Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser biały 250 g
mąka 250 g
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić je. Następnie dodać ser i rozgnieść razem dokładnie praską. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ziemniaki i ser, robimy wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sypiemy sól i szybko zagniatamy ciasto. Na blacie rozsypuję mąkę, formujemy wałki z ciasta i kroimy nożem kopytka. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmujemy po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu można je jeść polane śmietaną i posypane cukrem albo podsmażone na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 16.11.2012 20:29
smaki dzieciństwa, pycha
Mysiunia 16.11.2012 17:47
one mi wyglądają na smażone/odsmażane a nie gotowane jak w przepisie
Zdzisław 16.11.2012 17:28
lubie
angelika14 16.11.2012 17:14
lubię kopytka ale dawno ich nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak