Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 żółtka
jajko 6 białek
sól szczypta
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2,5 łyżki
cukier 1 szklanka
dżem śliwkowy 2 słoiki
margaryna 1 sztuka
kisiel wiśniowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Kroki postępowania

1
Jajka robijamy i oddzielamy żółtka od białek. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka 4, margarynę 250 g oraz proszek do pieczenia, a także cukier. Margarynę siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 czesci, 1 chowamy do lodówki.
Krok 1 - Pleśniak foto
2
Do jednej czesci dodajemy kakao i zagniatamy. Ostatnią częśc wałkujemy i wykladamy na blaszkę 35/20 cm na papier pieczeniowy. Na nie wyklaamy 2 dzemy.
Krok 2 - Pleśniak foto
3
Ścieramy ciemne ciasto na tarce jarzynowej. Wylewamy ubitą z odrobiną cukru, soli i białek pianę, pod koniec z dodanym kiślem .
Krok 3 - Pleśniak foto
4
Na samą górę ścieramy ostatnią część ciasta na tarce. Pieczemyw rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez okres 50 minut, najlepiej sprawdzić przed wyjęciem za pomoca np patyczna czy noża czy ciasto jest upieczone.
Krok 4 - Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 03.05.2013 11:39
smak dzieciństwa
dianix 03.03.2013 13:35
tez super do kawy
monisia1977 17.11.2012 07:57
dobre
Miki 16.11.2012 21:56
pycha
V_kuchareczka 16.11.2012 21:05
uwielbiam to ciasto
Patrycja25 16.11.2012 20:50
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak