Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze smażone pasteryzowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rydze 1 kg
masło 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze smażone pasteryzowane

Rydze dokładnie oczyszczamy, myjemy i osączamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby /małe w całości a większe okazy kroimy na kawałki/ i dusimy do czasu aż staną się szkliste. Gorące grzyby przekładamy do słoików, zalewamy powstałym w czasie duszenia sosem maślano-grzybowym. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 40 min. Po upływie 24 godz. pasteryzujemy raz jeszcze ok. 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 25.09.2022 02:35
Dlaczego mam pasteryzowac 2 razy
Doradca Smaku 26.09.2022 08:51
Grzyby warto pasteryzować dwa razy, żeby być pewnym, że unikniemy niestrawności lub zatrucia.
Mysiunia 18.11.2012 08:23
Rydze są dość lekkie w porównaniu do swojej objętości, kilogram tych grzybów to na prawdę bardzo dużo, jeśli mamy kostkę masła, która się jeszcze podczas duszenia wytopi, to czy wystarczy później tego 'sosu' do zalania wszystkich słoiczków? i ile z podanej porcji wychodzi tych słoików?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak