Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kg
drożdże 3 dag
mleko 1,5 szklanka
jaja 3 sztuka
cukier 2 łyżka
mak 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
migdały 5 dag
wiórki kokosowe 5 dag
cukier puder 8 łyżka
śmietana 12% 1 łyżka
cytryny 1/2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

Drożdże rozpuścić w 1 łyżce cukru, dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia na około 10- 15 minut.

Jaja roztrzepać z jedną łyżką cukru. Masło roztopić i dodać do jaj. Dodać rozczyn i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.

Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.

Orzechy, migdały, wiórki, mak włożyć do garnka, zalać 1 szklanką mleka i zagotować. Odcedzić i zmielić dwa razy w maszynce. Do zmielonej masy dodać cukier (5 łyżek) i śmietanę, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, podzielić na trójkąty, na każdy nakładając trochę nadzienia. Formować rogaliki. Położyć na blaszce i odstawić jeszcze na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 15 minut.
Lukier: cukier puder (3 łyżki) połączyć z sokiem z cytryny.

Lekko przestudzone rogaliki smarować lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gabi162825 11.11.2012 22:49
super
Elżbieta17 11.11.2012 22:05
smakowicie wyglądają:)
babajaga1969 10.11.2012 22:34
bardzo kuszące
Patrycja25 10.11.2012 21:47
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak