Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki czosnkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 900 gram
mleko letnie 200 ml
woda letnia 340 ml
drożdże 40 gram
olej 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
masło 6 łyżek
czosnek 7 ząbków
koperek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki czosnkowe

Kroki postępowania

1
do mąki dodajemy pokruszone drożdże i cukier( w mące zróbmy otwór)
i dodajemy klika łyżek ciepłego mleka z wodą. odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wyrobiły.
teraz dodajemy sól, olej i ciepłe płyny mieszamy na jednolite ciasto. i odstawiamy do wyrośnięcia, ja czekałam ok 1.5 godziny
Masło:
do masła dodajemy czosnek może być drobno posiekany ja przecisnęłam przez praskę i dodajemy koperek i mieszamy. pozostawiamy przyda nam się później:)
Krok 1 - bułeczki  czosnkowe foto
2
z ciasta formujemy bułeczki mogą być okrągłe ja wybrałam podłużne.
wyjdzie ok 20;)
i odstawiamy by napuchły:) teraz z perspektywy wiem że mogłam je naciąć przed pieczeniem wtedy by ładnie się otworzyły i łatwiej się masło nakłada/
ale tak: pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.
po czym wyciągamy i do środka wkładamy masło. można posmarować je też jajkiem będą miały ładny kolor.
i pieczemy kolejne 20 minut>
Krok 2 - bułeczki  czosnkowe foto
3
a o to gotowe bułeczki:)
Krok 3 - bułeczki  czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 12.11.2012 11:19
pyszne bułeczki
medi 12.11.2012 10:51
super:)
xxxbulix 12.11.2012 10:38
mniam
ewka1978 12.11.2012 10:25
smakowite
kaja1991 12.11.2012 10:23
aa i nie używajcie papieru do pieczenia bo się przyklejają , najlepiej blacha posypana mąką.
kaja1991 12.11.2012 10:22
właśnie od dawna je chciałam zrobić
treonina 12.11.2012 10:12
super! bardzo takie lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak