Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 gram
masło 100 gram
cukier 2 łyżki
sól szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 100 gram
mąka kukurydziana 7 łyżek
sok z cytryny 4 sztuki
masło 100 gram
żółtko jajek 6 sztuk
białko 6 sztuk
cukier puder 90 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z bezą

Kroki postępowania

1
(przepis Jamesa Martina)
Masło (100g), mąkę, cukier (2 łyżki) i sól połącz tak, by powstała masa przypominająca strukturą mokry piasek. Dodaj żółtko i wyrabiaj całość aż powstanie zwarta kulka (w razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody). Wstaw ciasto do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do foremki. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia (tak by pokrywał zarówno spód jak i boki ciasta), a następnie wysyp na niego fasolę, groch lub specjalnymi kuleczkami do obciążania ciasta. Piecz przez 15-20 minut.

Oddziel żółtka od białek.

Cukier i mąkę kukurydzianą wymieszaj z taką ilością wody, aby powstała masa przypominająca ciasto.
Krok 1 - Tarta cytrynowa z bezą foto
2
W rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej skórkę startą z cytryn (wcześniej wyszorowanych i sparzonych). Wymieszaj mieszankę z cukrem i mąką.

Masło roztop, zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj z żółtkami oraz sokiem z cytryn. Wstaw ponownie na ogień, a następnie wlej mąkę z cukrem. Cały czas energicznie mieszając, podgrzewaj krem, aż zgęstnieje. Nie możesz dopuścić do zagotowania masy, ponieważ żółtka się zetną, tworząc mało apetycznie wyglądającą jajecznicę. Gdy całość zgęstnieje (po 10-15 minutach) odstaw na bok rondelek.

Ubij na sztywną masę białka z cukrem pudrem.

Na upieczony spód wylej krem cytrynowy, a następnie rozprowadź ubite z cukrem białka.
Krok 2 - Tarta cytrynowa z bezą foto
3
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut.
Krok 3 - Tarta cytrynowa z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 02.08.2013 10:32
pyszności!!!
malaczarna23 02.08.2013 08:25
uwielbiam takie tarty:)
chrupnij-sobie.pl 15.06.2013 22:23
szukałam takiego przepisu zabieram do ulubionych
tessinka 12.11.2012 14:18
Lubię tarty a takiej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
Adamorek 12.11.2012 12:53
moje smaki
Adamorek 12.11.2012 12:53
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak