Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z bananami i nutellą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 20 gram
mąka pszenna 250 gram
jajko 1
mleko 100 ml
cukru 40 gram
masła 20 gram
cukier wanilinowy 1
olejek waniliowy 1
sól szczypta
nutella
banan 3

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z bananami i nutellą

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka i szczyptą cukru. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 min. Białka ubić na pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Masło roztopić z w ciepłym mleku. Do przesianej mąki dodać rozczyn, żółtka, pianę z białek, wymieszać. Dodać ciepły (nie gorący!) tłuszcz z mlekiem oraz kilka kropel aromatu i mieszać dalej, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat i wyrobić. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godz.

Ciasto podzielić na 8 części po ok. 60g każda. Spłaszczyć w dłoniach, nałożyć banany i nutellę lub nie spłaszczając ciasta po prostu uformować z ciasta okrągłe bułeczki. Bułki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach między nimi. Odstawić do wyrastania na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 190°C.Bułeczki posmarować mlekiem. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 min.

Dla ozdoby można posmarować bułki nutellą, u mnie w kształcie serduszek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 05.04.2013 12:54
bardzo pomysłowe
pierniczkowo 22.11.2012 11:21
wyglądają bardzo zachęcająco, muszą być pyszne:)
Lemon 21.11.2012 18:08
łoł fajne
czekoladka_m 21.11.2012 17:00
Banan i nutella, pyszne połącznie;):)
Marta1986 21.11.2012 16:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak