Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino wieloowocowe

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnia 1,5 kg
porzeczka czarna 2,5 kg
agrest 0,7 kg
maliny 1,5 kg
woda 13 litrów
drożdze winne 1/2 opakowanie
pożywka do wina 1 sztuka
cukier 4,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wino wieloowocowe

drożdze rozpusczamy w chłodnej wodzie przegotowanej. Dodajemy je do ciemnej butelki wraz z odrobiną pożywki winiarskiej. Zamieszamy i odstawiamy w cieple miejsce.Mieszamy i zatykamy np zrobionym tamponem z waty. Śrerdnio 2 razy na dobę powinniśmy je zamieszać. Po 2 dniach mozemy zajac się owocami. Można czymś innych wedle uznania.Wymienione w przepisie owoce płuczemy, drylujemy wiśnie. Wszystko gnieciemy i wrzucamy do gąsiora. Cukier wrucamy do wody i zagotowujemy. Ostudzone dodajemy do gąsiora.Dodajemy drożdze z pożywką , któa nam została. Zakrywamy. Odstawiamy na 6 tygodniu. Odcedzamy następnie owoce od powstałego wina Owoce wyrzucamy, zaś wino nadal prykrywamy tw. rurką destylacyjną. Pozostawiamy je jeszcze na okres 4 tygodni. Po okresie tym odedzamy wino. I przelewamy do czystych butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 03.12.2012 17:14
też robię domowe winko
Botwinka 23.11.2012 18:14
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak