Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek dyniowy z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
drożdże 8 dkg
cukier puder 3/4 szkl
mleko 3/4 szkl
olej 1/3 szkl
jaja 3 szt
aromat arakowy
sól
kruszonka
mąka 1 szkl
cukier puder 1/2 szkl
cukier wanilinowy
masło 1/2 kostki
dynia 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: placek dyniowy z kruszonką

Kroki postępowania

1
do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę maki-miksujemy i odstawiamy.
Krok 1 - placek dyniowy z kruszonką foto
2
do lekko wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka , wsypujemy cukier, dodajemy olej i aromat-miksujemy, na koniec dodajemy dynię, przesianą mąkę i szczyptę soli wyrabiamy na jednolitą błyszczącą masę
Krok 2 - placek dyniowy z kruszonką foto
3
ciasto wkładamy do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią wyrośnięte ciasto
Krok 3 - placek dyniowy z kruszonką foto
4
pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta. Ciasto jest upieczone kiedy wierzch się zarumieni a boki odstają od formy.
Krok 4 - placek dyniowy z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 26.11.2012 16:01
przepiękny kolor
aisoglam 24.11.2012 17:41
Fajny przepis
Botwinka 24.11.2012 15:49
super
czekoladka_m 24.11.2012 13:16
bardzo lubię ciasta z dynią:) mają piękny złoty kolor
Mysiunia 24.11.2012 13:12
ciasta z dynią nie jadłam, ale ten przepis bardzo mi się podoba :)
Agnieszka91 24.11.2012 13:07
super ciacho
Magula 23.11.2012 23:13
ciekawe
ziutula
ziutula 23.11.2012 22:57
apetyczne drożdżowe
Miki 23.11.2012 22:29
fajny
Goya 23.11.2012 22:06
super
owca441 23.11.2012 21:33
piękny kolor
Dorota59 23.11.2012 21:33
jaki apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak