Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki drożdżowe smażone

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
mleko 1 szkl.
masło 100 g
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mięso gotowane 300 g
marchew ugotowana 1 szt.
cebula 1 szt.
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe smażone

Mąkę przesiać do miski.Mleko podgrzać aby było mocno ciepłe,rozprowadzić w nim drożdże z cukrem i sola,wlać do mąki.Dokładnie wyrobić.Wlać stopione masło i dalej wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie.Uformować kulę,oprószyć mąką,miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do farszu użyłam mięsa z rosołu (drób i wołowinę).Cebulę obrać,pokroić w kostkę,usmażyć na niewielkiej ilości oleju.Mięso wraz z marchewką zmielić w maszynce,dodać usmażoną cebulkę,doprawić do smaku odrobiną soli i sporą ilością pieprzu.Gdy ciasto 2 razy zwiększy swoją objętość wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5cm.Szklanką wykrawać krążki,nałożyć farsz,zlepić jak pierogi,a następnie uformować wałeczki.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Podawać z barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 25.11.2012 18:40
PYCHA
rosik93 20.11.2012 23:39
super
Poison1988 19.11.2012 14:05
pale lizać!
Anamorphosee 19.11.2012 11:35
zrobię dzisiaj takie paszteciki ;)
-Natka- 19.11.2012 11:33
ale smakowite!
miszelka 19.11.2012 11:28
fajny przepis
Anna169Hosz 19.11.2012 10:59
Bardzo apetyczne.
Aleksandra15 19.11.2012 10:53
Ja robię z takiego samego przepisu, tylko, że piekę je w piekarniku. Usmażenie ich będzie fajną odmianą ;-)
cukiereczek 19.11.2012 10:38
mniam
Patrycja25 19.11.2012 10:23
smaczne
medi 19.11.2012 10:07
Pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak