Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 40 dag
marchew duża 1 szt
cienka kiełbasa pikantna 25 dag
cebula 2 szt
śmietana 200 ml
jajko 4 szt
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
rozmaryn 4 gałązki
sól do smaku
pieprz do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
żółty ser starty 4 łyżki
kapusta kiszona 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Cebule obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym na patelni oleju. Dodajemy obraną i startą na tarce jarzynowej marchew oraz pokrojoną kapustę. Jeśli kapusta ma mało soku lub nie chcemy by zapiekanka była zbyt kwaśna wszystko podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy pokrojona kiełbasę i rozmaryn, doprawiamy papryką, rozgniecionym jałowcem, solą i pieprzem. Dusimy ok. 30 min. często mieszając. Formę żaroodporna natłuszczamy masłem i oprószamy bułką tartą. Na dnie naczynia układamy połowę makaronu, na nim kapustę z dodatkami i przykrywamy pozostałym makaronem. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną /możemy doprawić papryką, solą i pieprzem/ i polewamy zapiekankę. Na wierzu posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopniC. Do smietany możemy też dodać łyżkę koncentratu pomidorowego - zapiekanka bedzie miała bardziej wyrazisty smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 31.10.2013 14:02
smaczna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak