Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYSZNE BURACZKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 3 kg
cebula 4 szt
papryka 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PYSZNE BURACZKI

Zalewa:
1 szkl. octu (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);
1 szkl. cukru (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to dodaje 0,5 szkl.);
0,5 szkl. oleju;

Wykonanie:
Gotujemy buraki do miękkości (w szybkowarze gotuję ok. 40 min). Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Obieramy cebulę i paprykę, po czym kroimy je w kostkę i lekko dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane dodajemy do startych buraków. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy składniki zalewy i dodajemy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 15 min. po czym wyjmujemy i odwracamy „do góry nogami”.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 28.02.2013 18:36
A dlaczego w składnikach nie ma pieprzu i soli i octu?!. W szybkowarze 40 min?! To ile czasu gotujesz w garnku zwykłym? Bo ja 25.Bzdury wypisujesz.Dla porównania nóżki wieprzowe gotują się w szybkowarze do 30 min. Masz pojęcie o czym piszesz?!Takich bajek już dawno nie czytałam.
Anula 30.11.2012 18:22
Zimą jak znalazł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak