Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Z ZIEMNIAKAMI
Liście kapusty sparzamy wrzątkiem aż zmiękną tak aby można było w nie zawinąć farsz. Z liści usuwamy zgrubienia za pomocą noża.
W misce mieszamy ugotowany lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz.
Układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki.Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze.
Na dnie garnka w którym będą gotowane gołąbki, ułóż kilka liści kapusty i połóż na nich warstwowo gołąbki.
Zalej gołąbki wywarem tak, aby kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzone.
Gotuj gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu około 30- 40 minut.
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Podajemy gorące z sosem pomidorowym.