Przepis i sposób przygotowania na: bułka z jarmużem i mozzarellą
1. Mąkę pszenną (użyłam typ 650) przesiać do miski, dodać drożdże, sól, otręby i wymieszać. Dolać oliwę i wodę (około pół szklanki) i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Jarmuż (liście bez grubych i twardych łodyżek) podgotować około 2 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić na sicie i przestudzony posiekać drobno (około 3/4-1 szklanka).
3. Ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wysypać posikany jarmuż jako równą warstwę na ciasto, a w środek położyć małe kulki mozzarelli w rządku. Zwinąć ciasto w rolkę, zakleić końce. Ułożyć na blasze do wyrośnięcia.
4. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Można jeść na ciepło. Zjeść najlepiej tego samego dnia. Smacznego.