Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

salceson gotowany

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głowa wiepszowa 1 szt
serce wiepszowe 1 szt
ozorek 1 szt
skórki wiepszowe 2 kg
czosnek 6 ząbków
Majeranek suszony Prymat
pieprz
Ziele angielskie mielone Prymat
kolendra Prymat do smaku
sól
ziele angielskie 6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Kucharek przyprawa do potraw 3 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: salceson gotowany

Kroki postępowania

1
Porąbaną głowę i resztę mięsa włożyć do garnka zalać zimną wodą wrzucić całe ziele, listki laurowe. i 2 łyżki kucharka ugotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, ostudzić. Obrać głowiznę. Chude mięso i ozorek pokroić w grubszą kostkę.
Krok 1 - salceson gotowany foto
2
Skórki i tłuste mielimy jak najdrobniej i odajemy chude mięso, przeciśnięty czosnek, do smaku ,zmielone kolendrę,ziele, pieprz,sól peklową, majeranek, soli 1,5 litra rosołu z mięsa które gotowaliśmy. Dobrze wymieszać.
Krok 2 - salceson gotowany foto
3
Gotową masą napełnić osłonki, końce mocno zawiązać sznurkiem. Gotowe batony włożyć do garnka z prawie gotującą się wodą około 80 stopni i parzyć przez godzinę. Wyjąć przepłukać zimną wodą i wyłożyć na deskę przykryć drugą, obciążyć,zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - salceson gotowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.12.2013 08:32
super domowy najlepszy :)
misia53 14.02.2013 00:21
z przyjemnością bym taki zjadła
ben-ka 13.02.2013 09:15
sama nigdy salcesonu nie robiłam,tylko podziwiać......
traktorek 05.01.2013 21:56
domowe wiadomo co
owca441 03.12.2012 19:57
nie ma to jak domowe wyroby, kuszący przepis
teresa18 02.12.2012 13:44
rewelacyjny
teresa18 02.12.2012 13:44
rewelacyjny
kuklik 29.11.2012 17:30
dzięki Pyza
SmacznaPyza 29.11.2012 17:23
czepię się bo nie wytrzymam, sorki - wieprz, wieprzowe, wieprzowa....
Zdzisław 28.11.2012 19:24
wow,domowy salceson,pyszny
gottrina 28.11.2012 18:52
pychota
babajaga1969 28.11.2012 17:54
pyszny - swojski - prawdziwy :))
IwonaKa 28.11.2012 17:27
lubię taki salceson

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak