Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne ciasteczka z imbirem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
mąka tortowa 340 gram
mąka ziemniaczana 200 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 200 gram
cukier waniliowy 60 gram
jaja 2 szt
płatki czekoladowe 160 gram
kandyzowana skórka pomarańczow 200 gram
Imbir mielony Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ciasteczka z imbirem

Kroki postępowania

1
Do miski wsypałam make tortową i make ziemniaczana dodałam cukier puder proszek do pieczenia jaja i margarynę nożem skrojona na wiórka .
Krok 1 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto
2
Zmiksowałam wszystko mikserem .
Krok 2 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto
3
Dodałam płatki czekolady skórkę pomarańczową i imbir znowu zmiksowałam .
Krok 3 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto
4
Ciasto przełożyłam na pospany maka stół i zagniotłam ciasto . Z ciasta uformowałam dwa wałki zawinęłam w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.
Krok 4 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto
5
.Ciasto przełożyłam na pospany maka stół i zagniotłam ciasto . 4.Z ciasta uformowałam dwa wałki zawinęłam w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.Wyjęłam ciasto po godzinie akurat było już stężałe i pokroiłam je w plasterki 1-2 centymetrowe
Krok 5 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto
6
Ciastka wyłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piekłam 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto
7
Wyszły pyszne polecam .
Krok 7 - Pyszne ciasteczka z imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 29.11.2012 12:48
Habibi Cuisine masz rację mąka ziemniaczana powoduje sypkość ciastek dziękuję za pomysł ze skórką ze świeżej pomarańczy muszę wypróbować
SmakolykiJoanny 29.11.2012 12:48
Habibi Cuisine masz rację mąka ziemniaczana powoduje sypkość ciastek dziękuję za pomysł ze skórką ze świeżej pomarańczy muszę wypróbować
Habibi 29.11.2012 10:01
joanna gralik - odkryłam, przy zupełnie innym przepisie (na ciasteczka "pieczarki"), że właśnie dodatek mąki ziemniaczanej powoduje tę kruchość, a wręcz sypkość ciastek :) Bardzo lubię ciasteczka imbirowe, ale kiedy dodawałam kandyzowaną skórkę - zazwyczaj się paliła... Tearaz dodaję do ciasta startą skórkę ze świeżej pomarańczy :)
wyattearp 29.11.2012 08:57
FAJNY POMYSŁ
Joanna46 29.11.2012 08:39
Rozgrzewające. :)
SmakolykiJoanny 29.11.2012 07:55
Warty do wypróbowania przepis :)
Fiffi 28.11.2012 22:57
pyszne i aromatyczne
Iwka 28.11.2012 22:43
super
ilka_86 28.11.2012 21:41
ciekawy przepis
Monika-twin 28.11.2012 21:41
musza byc pyszne
caffee_tea 28.11.2012 21:39
super
Sylwia56
Sylwia56 28.11.2012 21:20
świetne
SmakolykiJoanny 28.11.2012 21:10
Habibi Cuisine Też robiłaś takie ciasteczka :) też ci wyszły takie kruchutkie :)
Habibi 28.11.2012 21:09
zupełnie jak moje
tessinka 28.11.2012 21:06
imbirowe ciasteczka pyszne do herbatki
V_kuchareczka 28.11.2012 21:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak