Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z ziemniakami, jajem i kiełbasą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wieprzowe 0,5 kg
włoszczyzna
ziemniaki 5 sztuk
cebula 1 sztuka duża
czosnek 4 ząbki
chrzan 1 mały słoik
kiełbasa śląska 5 sztuk
zakwas żytni 2 butelki
majeranek
ziele angielskie
sól
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
śmietana kremówka 0,5 szklanki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z ziemniakami, jajem i kiełbasą

W 6 litrowym garnku zagotować wodę razem z kośćmi, zdjąć szumowinę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie trochę soli i pieprzu, gotować przez około 30 min.
Na patelni na oleju podsmażyć cebulkę i kiełbasę pokrojone w kostkę.
Następnie dodać włoszczyznę i gotować przez 10 min, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę gotować 15 min i dodać cebulkę z kiełbasą, 2 butelki zakwasu i chrzan. Doprawić majerankiem, kucharkiem, maggi musztardą sarepską, wycisnąć czosnek.
Zagotować i gotować kolejne 15 min. Dodać śmietanę i jeszcze chwilę gotować aż lekko zgęstnieje. Podawać z jajkiem w koszulce lub ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margaret M. 28.03.2024 02:11
Pycha zurek / super przepis !
Motorek 21.03.2013 09:25
bardzo lubię żurek
MAR3STA 21.12.2012 18:55
fajny żurek
Babciagramolka 10.12.2012 18:59
Lubię taki żurek , akurat na zimowy dzień
Sylwia26 10.12.2012 18:47
ślinka leci
Simeo 10.12.2012 18:46
pyszny
gosia561 10.12.2012 18:45
doskonały na bogato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak