Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z musem jabłkowym i pianką
Jajka zmiksować ze szklanką cukru na jasną masę, następnie dodać olej i zmiksować a na koniec dodawać po 2 łyżki mąki zmieszanej z proszkiem.Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać,oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zalać 0,5 szklanki wody.Gotować aż jabłka się rozpadną a woda odparuje.Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i dodać do rozgotowanych jabłek.
Smietana:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec miksowania dodać cukier puder,żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, lekko ciepła wlać do śmietany i wymieszać.
Na upieczone ciasto wylać mus jabłkowy, na zastygnięty mus wyłożyć śmietanę i włożyć do lodówki do stężenia.