Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z bezą białkową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kost.
mąka 3 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szkl.
żółtko jajek 5 szt.
Nadzienie:
mus jabłkowy 1 słoik 1l.
kisiel cytrynowy 2 szt.
białko 5 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z bezą białkową

najpierw przygotować ciasto,na stolnicę wysypać mąkę,cukier,proszek do pieczenia i margarynę a następnie posiekać nożem dodać żółtka i zagnieść ciasto jeśli trzeba to dodać odrobinę gęstej śmietany aby ciasto było jednolite,3/4 ciasta wyłożyć na dno wysmarowanej blachy a pozostałe odłożyć,w naczyniu wymieszać mus jabłkowy z kisielem i wylać na ciasto wyrównać i odstawić,przygotować bezę do miski włożyć białka i ubić na sztywno z dodatkiem cukru jak będzie sztywna piana dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką a następnie wylać na mus jabłkowy po wierzchu zetrzeć na tarce odłożoną część ciasta lub posypać podobnie jak kruszonkę i upiec w temp.180st.ok.40-50min.na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 21.12.2012 12:11
Taki jabłecznik to doskonały deser. Uwielbiam:)
gosia56 18.12.2012 19:29
lubię takie ciasta.
MAR3STA 18.12.2012 19:23
pyszne ciasto
MAR3STA 18.12.2012 19:23
pyszne ciasto
babajaga1969 18.12.2012 14:48
lubię :))
kupiska 18.12.2012 14:00
ciekawe połaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak