Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy boczek wędzarnika

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziele angielskie 7 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
boczek 3 surowy bez kości
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy boczek wędzarnika

Boczek myjemy osuszamy kroimy na paseczki , nacieramy solą peklową i odkładamy na 2-3 dni w zimne miejsce . Po tym czasie zalewamy boczek przegotowaną wodą z przyprawami liściem i zielem woda ma mieć temp 75 C. I zostawiamy na 2 dni w chłodnym miejscu . Dzień przed wędzeniem wyciągamy i wieszamy boczek aby ociekł . Następne wędzimy około dymem na drzewie olchowym około 6 godzin w temp . 50 C . Taki boczek jest mięciutki aromatyczny i można go kroić od razu lepszego niż domowego nie znajdziemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.03.2014 18:26
pyszny boczuś
Seba 17.12.2013 13:24
rewelacja jak dla mnie
babi17 09.04.2013 07:30
boczuś mmmm pycha
Wafelek2601 26.12.2012 19:47
Uwielbiam taki boczek
RenataZ-et 22.12.2012 22:50
rewelacja :)
Rafał10 20.12.2012 09:11
idealny na pierwszy dzień świąt :)
kasiaw 19.12.2012 23:53
wygląda smakowicie, a ile kalorii :)
Zdzisław 19.12.2012 23:33
rewelacja
angelika14 19.12.2012 23:15
och taki domowy boczek to marzenie mojego taty
gosia561 19.12.2012 22:49
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak