Przepis i sposób przygotowania na: Szybki biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do masy z jajek i cukru.
Masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub formy na dużą tartę. Piec około 20 minut w 170-180 stopniach.
Przygotowanie musu i bitej śmietany:
Mus jabłkowy (użyłam z własnych przetworów) wymieszać z galaretką rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Po wystygnięciu biszkoptu nałożyć mus z galaretką. Ostawić w chłodne miejsce do stężenia. Śmietankę ubić z fixem i jedną łyżką cukru (cukier można pominąć). Ubitą śmietanę rozsmarować na musie jabłkowym. Na wierzch posypać startą czekoladą. Gotowe! Smacznego.